De behandeling
Bij balsemen wordt vaak gedacht aan de Egyptenaren. En hun methoden om het lichaam te conserveren. Tegenwoordig gaat het echter wat anders dan vroeger. Bij een balseming wordt het bloed en lichaamsvocht vervangen door een conserverende vloeistof.
Als eerste zal er goed naar het lichaam gekeken worden om te bepalen met welke vloeistoffen het beste resultaat behaald zal worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het lichaam veel vocht vasthoudt of geel ziet. Vervolgens wordt het lichaam van de overledene gereinigd en zoveel mogelijk ontsmet. Via de slagader in de hals of lies wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht. Tijdens het injecteren houdt de thanatopracteur het lichaam nauwlettend in de gaten. Doormiddel van een massage stimuleert hij/zij de circulatie. Zo wordt het hele lichaam voorzien van de balsemvloeistof. Via een holle naald, die in het hart geplaatst wordt, kan het bloed het lichaam verlaten. Naarmate het proces vordert krijgt het lichaam weer een natuurlijke kleur, vreemde verkleuringen verdwijnen doorgaans. Gemiddeld duurt een behandeling 2 uur. Daarna kan de verzorging en de opbaring op gebruikelijke wijze plaatsvinden door de nabestaanden en/of uitvaartverzorger. Ook is het mogelijk dat wij de verzorging en opbaring op ons nemen.
Wat kost
een lichte balseming?
De uiteindelijke kosten van een lichte balseming zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een traditionele thuisopbaring met koeling. Dit bedrag ligt tussen de €450 - €600. Het ligt aan de uitvaartverzekering of deze kosten worden vergoed. Het kan zijn dat er een vrij besteedbaar bedrag bij uw verzekering zit waarmee de kosten van de lichte balseming gedekt kunnen worden,
Er zijn verzekeraars die een lichte balseming aanbieden maar waarbij de overledene daarvoor naar het uitvaartcentrum overgebracht dient te worden. Mocht dat een reden zijn om niet te kiezen voor een balseming dan kunt u altijd rechtstreeks contact met ons opnemen. Wij zullen dan samen met u de mogelijkheden bespreken.